Hoe verder we terug gaan in de tijd hoe minder betrouwbaar de gegevens worden.
Mijn bronnen zijn www.myheritage.nl
en www.genealogieonline.nl
Door steeds op allerlei andere sites de info te vergelijken en steeds verder te zoeken, combineren enz. trek ik conclusies.
Deze voorvader zou in Duitsland geboren zijn. Zijn zoon draagt daarom waarschijnlijk ook de naam 'van Munster" Vos. Jan zou met ene Roeloffien getrouwd zijn. Waar en wanneer heb ik nog niet kunnen ontdekken. Roeloffien is in 1626 in Hoogeveen geboren en in 1680 aldaar gestorven. Dit is echter de leeftijd van hun kind Geert dus het lijkt me niet aannemelijk dat deze Roeloffien de moeder is. Elders in de bronnen is zoon Geert aan deze Roelofien gekoppeld als echtgenoot. Dit is dus nog iets om eens goed uit te zoeken.
De naam Münster komt van het Latijnse monasterium (klooster) en refereert aan de oprichting van het bisdom Münster door Karel de Grote in 793. De eerste bisschop was Liudger. Tijdens de Middeleeuwen was Münster een bloeiende Hanzestad.
In 1127, 1197 en 1383 woedden in Münster grote stadsbranden.
In het jaar 1382 werd Münster getroffen door de pest waardoor duizenden burgers stierven. In 1383 ging een groot deel van de stad in vlammen op in de ergste stadsbrand sinds 1197. Nog ieder jaar houdt men in Münster de Grosse Prozession als nagedachtenis aan deze twee noodlotsjaren.[2]
In 1534 verjoegen wederdopers de toenmalige bisschop Frans van Waldeck. Toen zij de macht in handen hadden gekregen, verspreidde zich het bericht dat Münster het Nieuwe Jeruzalem was. De nieuwe leider van de stad, Jan Matthijs, stond alleen toe dat gedoopte wedergeborenen zich vestigden in Münster; zij die dat niet waren werden verdreven. De verdreven bisschop stelde een nieuw leger samen met steun van zowel protestanten als katholieken en belegerde de stad. In Münster zelf radicaliseerde de beweging. Jan van Leiden werd uiteindelijk de leider en stelde gemeenschap van goederen en polygamie in. Een jaar later (1535) viel de stad, en hielden de troepen van de bisschop wreed huis. Jan van Leiden werd terechtgesteld. Aan de Lambertuskerk hangt nog steeds de kooi waarin zijn lijk werd tentoongesteld.
Gezicht op Münster vanaf het zuidwesten in het jaar 1570
De Vrede van Münster en Osnabrück in 1648 maakten van Münster een onafhankelijk bisdom: het gebied bleef hierdoor rooms-katholiek. Een ander belangrijk onderdeel van de Vrede van Münster was de beëindiging van de Tachtigjarige Oorlog en de erkenning van de onafhankelijkheid van Nederland door Spanje. In 1672 viel Münster onder leiding van bisschop Bernhard von Galen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnen. In Groningen wordt nog steeds jaarlijks de overwinning op de bisschop van Münster (bijgenaamd "Bommen Berend") herdacht, met het Gronings Ontzet.
In 1802 werd Münster veroverd door de Pruisen en tot hoofdstad van Westfalen gemaakt.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnster_(stad)